De beoefenaren van het arbeidsrecht in Nederland zijn goed bekend met het arbeidsrecht zoals vastgelegd in wetten en de Europese richtlijnen waarop deze vaak zijn gebaseerd als ook met de collectieve arbeidsovereenkomsten. Maar er zijn meer bronnen die voor het arbeidsrecht relevant zijn en steeds relevanter gaan worden. In het NJB is in 2023 in een artikel over Transnationaal arbeidsrecht het landsgrensoverschrijdende arbeidsrecht omschreven als een netwerk van arbeidsrechtelijke regelsystemen. Door de opkomst van eisen die gesteld worden aan het internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en de implementatie van de richtlijn over corporate sustainability in de Nederlandse wetgeving verandert de betekenis die het landsgrensoverschrijdend recht ook voor de Nederlandse rechtspraktijk gaat hebben. Een ontwikkeling van soft naar steeds harder recht.
Voor leden van de VvA is het mogelijk om de opname van deze bijeenkomst terug te kijken. Via onderstaande button gaat u naar het ledenportaal van de VvA. Eenmaal ingelogd, klik dan in het menu op “Aanmelden als lid” en vervolgens in het dropdown menu “Bekijk bijeenkomsten van de VvA”.
Overgang van onderneming is een van de onderwerpen die constant het arbeidsrecht bezighouden. Zowel op het terrein van rechtspraak als wetgeving zijn er de nodige ontwikkelingen, die maken dat we dit onderwerp op de volgende VvA bijeenkomst centraal willen stellen. In drie inleidingen zal de stand van zaken geschetst worden in de rechtspraak met name die van het Europees Hof, het cao recht en dan met name over de overgang van onderneming van incorporatiebedingen en overgang van de onderneming bij insolventie. Na deze middag bent u weer op de hoogte van de belangrijkste actuele ontwikkelingen op het terrein van overgang van onderneming.
In deze bijeenkomst gaan we in op twee kanten van dit thema. In welke mate en op welke wijze mag wel of niet onderscheid gemaakt worden bij het aannemen van sollicitanten. Op welke wijze kan inhoud gegeven worden aan diversiteitsbeleid binnen de arbeidsrechtelijke kaders die daarbij gelden.
We starten met twee inleidingen. De eerste van Ruben van Arkel, advocaat bij Sparkel advocaten, hij zal het thema vanuit een arbeidsrechtelijke invalshoek bespreken. Hij zal ingaan op de juridische mogelijkheden van een werknemer die zich gediscrimineerd voelt tijdens het sollicitatieproces als ook op de juridische mogelijkheden zijn van een werkgever die voorkeursbeleid wil voeren? Vervolgens zal Suzan de Winter – Kocak, onderzoekster bij het Verweij Jonker instituut, die onderzoek doet naar het diversiteitsbeleid in organisaties, ingaan op de vraag hoe om te gaan met diversiteit bij werven personeel.
Na de pauze komen een aantal praktijkvoorbeelden aan de orde, onder meer geschetst door Marieke Mulder, werkzaam bij AWVN. We sluiten af met een paneldiscussie.
De verdere invulling van het programma wordt begin september bekend gemaakt en is dan ook te vinden op deze website.
LLU ontstond op 21 november 2019, toen het grootste arbeidsrechtelijke kennisfestival ooit gehouden plaatsvond in Utrecht. Een dag vol inhoud, ontmoeting en plezier met de focus op grote arbeidsrechtelijke hervormingen die aanstaande waren. Nu… exact vijf jaar later, gaan we het hebben over arbeidsrecht ‘Uit de steigers’. De tijd van plannen maken is voorbij. Er zijn wetten in parlementaire behandeling, wetten in uitvoering en richtlijnen die ons arbeidsrecht meer dan ooit kleur geven. Maar in die vijf jaar is ook veel rechtspraak ontwikkeld en brengt de werkvloer door krapte en digitalisering / artificiële intelligentie nieuwe uitdagingen met zich.
Tijdens LabourLawUnited 2024 word je getrakteerd op maar liefst 50+ workshops, toonaangevende sprekers, nieuw talent, interactieve (vaardigheden)sessies, ontmoetingsruimtes en een dag vol energie.
En ja… we zijn nog in opbouw. Binnenkort verdwijnen de eerste steigers en krijgen jullie meer informatie over het doorlopende programma van het congres, maar… schrijf je alvast in. Dit wil je niet missen.